Close Sidebar
Type & Hit Enter To Search

Atelier de jurnal creativ de călătorie

În lumea hiperconectată în care trăiesc copiii noștri ne e uneori greu să-i facem să savureze experiențele pe care le trăiesc. Deseori, juniorii au dificultăți în a-și fixa experiențele în memorie și în suflet înainte de a trece imediat la căutarea altui stimul. Cum îi ajutăm să nu sară și în viața reală din reel în reel?

În parteneriat cu clubul montan NoGravity Club, care a sesizat criza de amintiri și experiențe de explorare a copiilor și adolescenților, organizăm un atelier de jurnal de călătorie. Unul creativ, bineînțeles, dat fiind potențialul creativ al copiilor și posibilitățile pe care le oferă natura. Plus că avem o antrenoarea cu dublă putere, autoare de jurnal de călătorie și artistă. Iată cum prezintă ea atelierul, adresându-se direct călătorilor juniori:

„Ca să ții un jurnal de călătorie, nu trebuie să fii nici scriitor, nici pictor. Ai nevoie doar de atenție, curiozitate și câteva idei. Îți vor fi utile unele instrumente pe care să le iei cu tine în drumeție și care să te ajute să revii cu amintiri frumoase, pe care apoi să le aranjăm împreună, într-un caiet. În acest atelier ne propunem să încurajăm apetitul pentru explorare existent în fiecare copil și să adormim frica de greșeală, aceea care ne face de multe ori să înghețăm și să spunem propoziții absurde care încep cu : „eu nu știu să….”. Nu există nicio cerință de aptitudini sau experiență anterioară, creativitatea și bucuria sunt singurele care contează.

Structura atelierului

Ședințele 1-2

În prima parte a atelierului, înainte de drumeție, discutăm despre ce poate fi un jurnal de călătorie, ne uităm la exemple și facem câteva exerciții creative pentru a ne antrena simțurile și capacitatea de a fi atenți la detalii.

Vorbim despre diverse modalități de a nota impresii și observații, prin scris, desen, bandă desenată sau colaj, în așa fel încât fiecare să-și aleagă și să combine tehnicile după cum simte că i se potrivesc mai bine. Fiecare se gândește, încă înainte de a pleca în drumeție, cine ar putea să fie naratorul povestirii (Prin ochii cui povestim? Poate prin ochii drumețului, sau cum ar fi să povestim din punctul de vedere al pălăriei sale!).

Ne gândim ce informații ai vrea să colectezi pe drum, la ce să fii atent și ce materiale ușor de transportat pot intra în rucsac. Dar nimic nu e bătut în cuie, pentru că un drum deschide întotdeauna alte drumuri și nu se știe niciodată de unde vine inspirația.

Ședințele 3-4

În a doua parte a atelierului, punem în practică noțiunile discutate în primele două sesiuni, așezăm în caietele de drum impresiile, fotografiile, materialele, sau obiectele culese (frunze, pene, ceea ce e deja căzut pe pământ).

În ultima zi ne apropiem cât se poate de mult de varianta finală a jurnalului de călătorie, cu care apoi ne lăudăm în grupul nostru primitor, împărtășind rezultatul muncii noastre dacă ne e confortabil să facem așa.”

Detalii organizatorice

Le găsiți pe toate pe coloana din stânga. Pentru orice nelămuriri, sunați-o pe Simina Diaconu la 0732009198 sau scrieți-i la simina at motanov punct ro.

Antrenoarea atelierului

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, lansat în 2009, Roxana Farca a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. A colaborat cu National Geographic Traveler, a publicat o carte despre călătoriile în familie (Mami, tati, uite cămilele!) și a fost întotdeauna interesată de felul în care textul și imaginile pot spune împreună, mai bine, o poveste.  A studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. A urmat cursuri de bandă desenată și nuvelă grafică, la Royal Drawing School, din Londra, dar și cursuri de proză scurtă, la Club Revdepov, București. Interesată de ecoturism, copaci, păduri și artă, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii și experiențe de viață, de natură, de literatură și istoria artei.

O găsim: sub copacprin LumeaMarepe lângă copaci și paduriroxanafarca.ro

Explorează mai mult